EL | EN | ES

Healthnic Diet Erasmus+ project

Το “HEALTHNIC Healthy and ethnic diet for inclusion” είναι ένα διετές πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ που προωθεί την υγιεινή διατροφή βασισμένη στο παραδοσιακό φαγητό από διαφορετικές εθνικές κουζίνες. Οι κύριες ομάδες στόχου προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, στις οποίες περιλαμβάνονται πρόσφυγες, μετανάστες και μακροχρόνιοι άνεργοι που θα ήθελαν να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και να λειτουργήσουν διαδραστικά σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον.

Ο συντονιστής του πρότζεκτ είναι η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης (Σύρος, Ελλάδα) και συντονίστριες οργανώσεις είναι οι: Danmar Computers LLC (Rzeszów, Πολωνία), Diciannove Società Cooperativa (Genoa, Ιταλία), ITT (Trallee, Ιρλανδία) and Merseyside Refugee Support Network (Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο).

Το πρότζεκτ “HEALTHNIC: Healthy and ethnic diet for inclusion” έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Ι.Κ.Υ. στα πλαίσια του προγράμματος Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, Στρατηγικές Συμπράξεις για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε μέσα από την εμπειρία των εταίρων δουλεύοντας με πολυεθνικές ομάδες αποτελούμενες από μετανάστες, πρόσφυγες και ανέργους σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς αποκάλυψαν ότι η άμεση και ενεργή εμπλοκή των ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο σε δραστηριότητες όπως η μαγειρική, η γλώσσα, η εκμάθηση ΤΠΕ, πυροδοτεί μια διαδικασία αμοιβαίας ενδυνάμωσης και μοιράσματος εμπειριών που οδηγεί σε ενσωμάτωση.

Μέσα σ`αυτό το γενικότερο πλαίσιο το πρότζεκτ βασίζεται σε μια μαθησιακή δομή 3 επιπέδων:

ΒΑΣΙΚΗ ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΤΠΕ, ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ)
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ)
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
Μέσα από αυτό το πρότζεκτ, αναπτύσσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό μέσο σχεδιάζοντας και διοργανώνοντας τα “Healthnic εργαστήρια”.

Τα εργαστήρια επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες όπως η οικιακή οικονομία και η εκπαίδευση για υγιεινή διατροφή, ενισχυμένα με ειδικό λεξιλόγιο σχετικό με τροφές, με φαγητά και μεθόδους προετοιμασίας φαγητών.

Συμπληρωματικά, οι συμμετέχοντες αποκτούν δεξιότητες ΤΠΕ και δημιουργούν ενημερωτικές / εκπαιδευτικές ψηφιακές ιστορίες επικεντρωμένες στη γνώση που αποκτήθηκε από την επαφή με τις παραδοσιακές κουζίνες και την υγιεινή διατροφή.

Κανένας από μας δεν έχει την τέλεια “εθνική” κουζίνα, και η καθεμία έχει πολλά να μοιραστεί, έτσι μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο μαζί.

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ HEALTHNIC ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που σας παρουσιάζουμε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Healthnic Diet Εργαστήρια. Τα Healthnic Diet εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν δεξιότητες στη μαγειρική, τη γλώσσα, την υγιεινή διατροφή την πολιτισμική ευαισθητοποίηση και τα ΤΠΕ.
Κατεβάστε τον Οδηγό και βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε ένα Healthnic Diet εργαστήριο:
• Εισαγωγή στη μέθοδο της συμμετοχικής μάθησης
• Δραστηριότητες για το χτίσιμο ομάδας και πολιτισμικές ανταλλαγές
• Θέματα κοινωνικής ένταξης
• Αναφορές στη διατροφική εκπαίδευση
• Οικιακή οικονομία και ενεργή πολιτειότητα
• Οδηγίες βήμα – βήμα στην οργάνωση ενός εργαστηρίου μαγειρικής
• Λεπτομερείς οδηγίες για τις δραστηριότητες ψηφιακής αφήγησης ιστοριών που θα εμπλέξουν τους συμμετέχοντες στην παραγωγή ψηφιακών βίντεο σχετικών με το φαγητό

Στο τέλος του Οδηγού υπάρχουν, επίσης, έξι παραρτήματα που προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για την ψηφιακή αφήγηση ιστοριών, κανόνες για υγιεινή διατροφή, ορολογία μαγειρικής, λεξιλόγιο τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων και χρήσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
Ο Οδηγός είναι χρήσιμος σε επαγγελματίες που δουλεύουν με ευάλωτες ομάδες στόχου όπως πρόσφυγες, μετανάστες και άνεργοι, αλλά επίσης στον καθένα που θα ήθελε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όντας παράλληλα ανοιχτός στις εμπειρίες που προσφέρει το παραδοσιακό φαγητό.


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα healthnic.eu κατεβάστε τον Πρακτικό Οδηγό και την Εργαλειοθήκη και ενημερωθείτε για το πρότζεκτ. Παράλληλα παρακολουθήστε τις ψηφιακές ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων.