Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης λειτουργεί από το 1872 και ιδρύθηκε από  τον Φιλολογικό Σύλλογο Αθηνών “Παρνασσός” και τον Σύλλογο “Βύρων”. Είχε ως σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού με την προσφορά δωρεάν εκπαίδευσης στα γράμματα και τις τέχνες. Όντας από τους πρώτους συνεταιρισμούς που συστάθηκαν γι`αυτόν τον σκοπό, έδωσαν την ευκαιρία σε εργαζόμενα παιδιά να αποκτήσουν το απολυτήριο του δημοτικού σχολείου. Τα μαθήματα ήταν νυχτερινά για να μπορούν όλα τα παιδιά να τα παρακολουθούν μετά τη δουλειά.

Το έτος 1889 αποτελεί σταθμό στη Σχολή, καθώς αλλάζει ο τρόπος διοίκησης σε πενταμελές συμβούλιο με τους συνεταιρισμούς να υποβοηθούν χρηματικά την Σχολή Απόρων Παίδων. Παράλληλα με τα παιδιά ιδρύθηκε Σχολή Aπόρων Γυναικών που τις εκπαίδευε στα χειροτεχνήματα, όπως πλέξιμο και ραπτική και άλλα είδη τα οποία και πουλούσαν για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Στα παιδιά όπως και στις γυναίκες παρεχόταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα ή κατά περίπτωση καλύπτονταν άλλες ανάγκες. Η Σχολή Γυναικών διατηρήθηκε έως το 1915.

Το 1938 με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Βαρδάκα έγινε ριζική ανακαίνιση και επισκευή του κτιρίου της Σχολής και γι` αυτό το λόγο ονομάστηκε Βαρδάκειος Επαγγελματική και Νυχτερινή Σχολή Ερμουπόλεως.

Οι τελευταίοι μαθητές της Σχολής πήραν το απολυτήριό τους το 1976.


Δείτε ένα βίντεο για την ιστορία και την παρούσα δράση της Σχολής

en_USEnglish